RMDSZ Tánczos Barna - RMDSZ szenátor

AKTUÁLIS


Barna Tánczos: „Fermierii noștri au nevoie de o protecție din partea statului român”

hír február 11, 2014, nincs hozzászolás
Astăzi, 11 februarie 2014, plenul Senatului a aprobat "Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare", trimis la reexaminare de către Președintele României.În timpul dezbaterilor generale privid raportul de admitere a cererii de reexaminare, raport întocmit de Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, domnul senator Barna Tánczos a atras atenția asupra unor "probleme" pe care le poate genera aplicarea acestei legi, în această formă. 

“Forma adoptată astăzi, este mult schimbată față de cea trimisă la promulgare prima dată, în urma analizării cererii de reexaminare, comisia aprobând o serie de amendamente. Sunt de acord că fermierii noștri, cetățenii români, au nevoie de o protecție din partea statului român și legea aceasta - teoretic - are această menire, de a-i proteja pe proprietarii de pământ și pe  cetățeni români,  care vor să cumpere pământ, dar așa cum a trecut de Comisia de agricultură, și s-a adoptat astăzi în Senat, legea generează o procedură extrem de complicată riscând să facă imposibilă atingerea obiectivelor inițiale”, a afirmat senatorul Barna Tánczos. 

“Pe de o parte, fermierul care ar vrea să vândă pământul, în momentul în care vine să-și înregistreze oferta de vânzare, trebuie să vină cu lista preemptorilor. El ar trebui să-i știe pe toți coproprietarii, pe toți vecinii din tarlaua respectivă, ca să completeze o listă. Acest lucru este aproape imposibil pentru fermier, deoarece, în majoritatea cazurilor, nu sunt finalizate planurile de parcelare ale tarlalelor. Pe de altă parte, povara administrativă creată pentru primării o să fie extrem de mare. Pentru orice vânzare, și de o jumătate de hectar, și de 1 000 de hectare primăria trebuie să facă, un dosar pe care o înaintează Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, autoritate înființată prin această lege. Cred că primăriile, cu actuala structură, cu actualii angajați, nu vor face față. Practic va fi aproape imposibilă întocmirea unui dosar perfect care să ducă la avizarea vânzării de către autoritățile competente”, a completat senatorul UDMR.

În alocuțiunea sa domnul senator a ridicat și problema acelor vânzări de terenuri, care, nefiind autentificate la notar, de ani de zile, “stau într-un contract scris de mână, un contract sau o promisiune de vânzare-cumpărare”, terenuri care în fapt au fost achitate și sunt folosite de ani de zile, de „noul proprietar”. Senatorul UDMR a exemplificat această situație: “Prețul este plătit deja, iar noi îl vom obliga pe proprietar să parcurgă noua procedură instituită prin această lege, în momentul în care vrea să legalizeze această vânzare. Orice cetățean din spațiul comunitar va avea posibilitatea să facă o contraofertă după ce, de exemplu, acum zece ani de zile, acel teren a fost cumpărat, a fost plătit și este folosit de noul proprietar”. 

De asemenea, Barna Tánczos a mai spus că “transparența extraordinar de mare pe care vrem să o implementăm prin acest act normativ, va permite străinilor  ca, de pe un calculator, de la Madrid, de la Roma sau de la Amsterdam, să vadă absolut toate vânzările sau ofertele de vânzare de teren din România. Până acum trebuia să o facă o agenție, să contacteze specialiști, care să facă comasarea, să stea în comuna respectivă să vorbească cu fiecare proprietar care voia să vândă teren agricol. Odată cu înființarea Autorității de Reglementare potențialii investitori străini pot sta la un calculator, la Madrid, la Roma, la Amsterdam și, în termen de 30 de zile, poate să facă o contraofertă de două ori, de trei ori mai mare la vânzător, în același timp cu preemtorii. Am liberalizat, am transparentizat vânzările de terenuri, le-am pus pe un site național – totul se va vedea foarte frumos de oriunde din lume – și-i avantajăm tocmai pe cei de care am vrut să ne protejăm”.

“Sper din tot sufletul ca la Camera Deputaților să putem să facem modificări. Vom depune amendamente, vom discuta cu membrii Comisei de Agricultură silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și încercam să modificăm prevederile acestui act normativ în așa fel încât legea care se va publica în Monitorul Oficial să ofere o protecție reală cetățenilor români, în general, și fermierilor români, în special, în încercarea lor de a păstra în proprietate terenurile agricole din România” a încheiat senatorul UDMR Barna Tánczos.

Biroul de presă
Cabinet senatorial
Barna TánczosNincs hozzászólás. Légy TE az első aki hozzászól !


Nevem
E-mail (nem publikus)
Hozzászólás
Az hozzászólás elküldéséhez megkérjük másold be a fent látható biztonsági kódot.